Прапори України та НАТО. Фото: сайт АльянсуПрапори України та НАТО. Фото: сайт Альянсу

Президент Володимир Зеленський наголосив, що країна не прагне повертати собі статус ядерної держави, але замість цього хоче мати “парасольку безпеки” у вигляді вступу в НАТО.

Про це він сказав на пресконференції з журналістами у понеділок, 21 жовтня, передає видання «Бабель».

Глава держави прокоментував перший пункт «Плану перемоги», який передбачає членство України в Північноатлантичному альянсі. За його словами, на всіх конференціях підіймається питання гарантій безпеки. Найкраще з таких наразі – це НАТО.

Він додав, що Києву потрібен цей військово-політичний союз, адже у країні немає зброї, що здатна зупинити російського диктатора Володимира Путіна. Зеленський зазначає, що запрошення України в НАТО не може залежати від думки Росії.

Лідер України зауважив, що держава не просить повернути ядерну зброю. Він підкреслив, що Україна віддала її, тоді як не отримала нічого натомість. Навпаки – ситуація повернулась так, що повномасштабна війна принесла Україні багато жертв. Тож наразі є лише один вихід – членство в НАТО.

На його переконання, коли Україна віддала всю ядерну зброю у 1996 році, вона мала стати членом НАТО. Зеленський запевнив, що поділився цією думкою з чинним главою США Джо Байденом та кандидатом у президенти Дональдом Трампом.

Він додав, що для нього принципово отримати запрошення саме під час війни, оскільки воно дається країні в міжнародно визнаних кордонах. Президент вважає, що це важлива частина запропонованого ним “Плану перемоги”.