Жозеп Боррель. Фото: gazeta.uzЖозеп Боррель. Фото: gazeta.uz

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан, який 5 липня приїхав до Росії, у цій поїздці жодним чином не представляє Євросоюз. Про це заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель, повідомили в Європейській службі зовнішніх зв’язків.

Дипломат сказав, що Віктор Орбан не отримав жодного мандату від Ради ЄС на візит до Москви. Тож поїздка відбувається виключно в рамках двосторонніх відносин між Угорщиною та РФ.

Боррель також відзначив, що головування Будапешта в Раді Євросоюзу на ротаційній основі не передбачає жодного зовнішнього представництва ЄС. Це повноваження президента Євроради та верховного представника ЄС із закордонних справ.

«Таким чином, прем’єр-міністр Угорщини не представляє ЄС у жодній формі», – наголосив Жозеп Боррель.

Він також нагадав, що очільник Кремля Володимир Путін є підозрюваним у справі про примусову депортацію українських дітей до РФ. Міжнародний кримінальний суд заявив про причетність російського диктатора до цього злочину й видав ордер на арешт фігуранта.

Нагадаємо, Угорщина розпочала піврічне головування в Раді ЄС 1 липня. Наступного дня прем’єр цієї країни прибув з неанонсованим візитом до Києва й зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.

На пресконференції за результатами зустрічі Віктор Орбан заявив, що порадив Зеленському подумати над припиненням вогню по всій лінії фронту. На думку прем’єра, це дозволить прискорити повернення миру в Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *